Fast Lane
 

Kallio sípcsontját és szárkapocscsontját törte

Kallio sípcsontját és szárkapocscsontját törte: A KTM tesztpilótája jégmotorozás közben sérült meg elég szerencsétlen módon. A 38 éves versenyző a finnországi nemzeti jégmotoros bajnokság 250-es kategóriájában állt rajthoz, amikor is egy kisebb hibát vétett és annak érdekében, hogy elkerülje a bukást kiszaladt az egyik kanyarnál, ahol nem volt elég nagy a bukótér, így egy méretesebb húbuckán/hófalon kellett átgázolnia, aminek következtében a bal lábszára eltört. A finn motorosra most műtét vár és előreláthatólag legalább két hónapig harcképtelen lesz, így a szezon előtti teszteken kizárólag Dani Pedrosára (a hivatalos versenyőiken kívül) kell majd támaszkodnia az osztrák márkának.

Fast Lane
 

Maria Herrera a Supersport VB-n

Maria Herrera a Supersport VB-n: egy újabb ismert névvel bővült az idei Supersport világbajnokság mezőnye. Bejelentették, hogy a spanyol motorversenyző hölgy, Maria Herrera idén teljes szezont fog teljesíteni a Supersport Challenge-ben - vagyis a Supersport VB európai futamain fog indulni csak. Az olasz Biblion Motoxracing csapat Yamahájával egyedüli nőként fogja felvenni a versenyt a férfiakból álló mezőnnyel. A 24 éves spanyol hölgy nagy tapasztalattal bír: három teljes szezont futott a Moto3 VB-n, ahol 17 pontot szerzett. Ezután következett egy év a Supersport300-ban, ahol legjobb eredménye egy negyedik hely volt. Majd az elmúlt két szezonban a MotoE-ben és a Supersport VB- párhuzamos szolgálatot teljesített, mindkét sorozatban pontszerzőként. Idén viszont ez lesz a fő versenyszériája, ahol minden európai futamon megméreti magát. Maria az alábbit nyilatkozta: "Azért választottam ezt a csapatot, nagyon sok jót hallottam a csapatfőnökről, Sandro Carusiról, valamint a motorról, a csoportról és a bennük rejlő potenciálról. A fő célom idénre az, hogy jó munkát végezzek, és hogy jól érezzem magamat, miközben gyorsan megyek." A csapatnak (mely a Yamaha támogatását élvezi) ez lesz a második szezonja a Supersport VB-n, tavaly az olasz Axel Bassani versenyzett náluk - aki idénre fellépett a Superbike-ba. Korábban három évig a Supersport300-ban indultak, ahol az indonéz Galang Hendra Pratama révén két futamgyőzelmet is szereztek.

Fast Lane
 

Krummenacher indul Le Mans-ban

Krummenacher indul Le Mans-ban: a héten bejelentették, hogy 2019 Supersport világbajnoka, Randy Krummenacher részt fog venni az április közepére tervezett Le Mans-i 24 órás viadalon. A svájci versenyző egy lengyel csapat, a Wójcik Racing Yamaháján fogja húzni a gázt. Csapattársai az angol Gino Rea és a dél-afrikai Sheridan Morais lesznek: ők is nyertek már futamot a Supersport VB-n, ám Randyvel ellentétben nekik már van endurance tapasztalatuk is - sőt, Gino már dobogón is állt a lengyel csapattal. Rea és Morais teljes szezont fognak teljesíteni, Krummenacher megbízása egyelőre csak a legendás 24 órás viadalra szól. Érdekesség, hogy Randy apja maga is versenyzett korábban az Endurance műfajban, így kisfiúként sok időt töltött a paddockban.

Fast Lane
 

Broc Parkes visszavonul

Broc Parkes visszavonul: a 39 éves ausztrál versenyző a mai napon egy nyílt levélben tudatta a nagyérdeművel, hogy több, mint 20 év után felhagy az aktív versenyzéssel. Üzenetében fő indokaként azt jelölte meg, hogy szeretne több időt tölteni a családjával. "A gyermekeim az eddigi életükben vagy utaztak velem a világban, vagy vártak arra, hogy a versenyzés után ővelük foglalkozhassak. Ideje, hogy ők legyenek az elsők az életemben." A versenyző köszönetet mondott a Yamahának, mely márkával az utóbbi szezonjait töltötte, és jelezte, hogy nem távolodik el teljesen a versenypályáktól, mivel tesztelőként és tanácsadóként 2021-ben is a Yamahát fogja segíteni az ausztrál bajnokságban. Sokszínű karriert futott be: az ausztrál és japán bajnokságokban nevelkedett, majd fiatalon, 19 évesen már teljes szezont teljesített a Superbike VB-n. Két közepes szezon után Supersportra váltott, ami jobban feküdt neki, itt szerezte a legnagyobb sikereit: Hondával, Yamahával és Kawasakival is versenyzett, kétszer lett VB-második és összesen hat futamgyőzelmet szerzett. 2013-ban megnyerte az Ausztrál FX-Superbike bajnokságot (az ASBK rivális szériáját), majd visszatért Európába: 2014-ben a MotoGP-ben, Paul Bird csapatában versenyzett egy CRT-géppel, 9 ponttal a 23. lett. Egy rövid Brit Superbike kitérő után Endurance VB-re váltott, ahol a YART csapattal három futamgyőzelmet is szerzett. Idén a tervek szerint az Ausztrál SBK-ban indult volna, ám nem állt össze a szükséges szponzori háttér, így emiatt, valamint a fent említett családi okok miatt végül a befejezés mellett döntött.

Fast Lane
 

Privát tesztnap Jerezben

Privát tesztnap Jerezben: Három márka, a Honda, az Aprilia, és a KTM is privát tesztnapot tartott Jerezben. Az eső miatt nem ez volt a legalkalmasabb körülmény a tesztelésre, minden esetre az Apriliánál Aleix Espargaro (ugyebár a szabályok miatt nekik lehet a gyári versenyzőjükkel) és Lorenzo Savadori húzta a gázt, a Hondánál Bradl, a KTM-nél pedig Dani Pedrosa és Mika Kallio vette ki a részét a tesztelésből.

Fast Lane
 

Elhalasztják az Ausztrál SBK nyitófordulóját

Elhalasztják az Ausztrál SBK nyitófordulóját: jövő hétvégén rendezték volna az Ausztrál Superbike bajnokság nyitófordulóját Phillip Island-en, ám a rendezők a minap bejelentették a rendezvény elhalasztását. Az ok ismét a koronavírus: 13 embernél mutatták ki Melbourne-ben az új brit variánst, emiatt a hatóságok a teljes Victoria államot péntek éjféltől öt napra lezárják. A rendezők azonban, mivel jelen helyzetben nem látják biztosítottnak, hogy öt nap után felold a lezárás, valamint sok versenyzőnek és csapattagnak már korábban a helyszínre kellene utaznia, az All Wheels Race Fest névre hallgató esemény későbbi időpontra halasztása mellett döntöttek. Azért e név, mert az Ausztrál SBK és betétfutamai mellett sok autós sorozat is jelen lett volna, pl. a TCR Australia vagy az Ausztrál GT bajnokság is. A Melbourne-ben jelenleg is zajló Ausztrál Nyílt Teniszbajnokság, vagyis az Australian Open is nézők nélkül folytatódik. Így később láthatjuk Troy Bayliss fiát, Olit a superbike géposztályban debütálni. Kedvező ez ugyanakkor Anthony Westnek, akinek a tiltása március 14-én jár le. Jelen állás szerint a bajnokság az eredetileg másodiknak szánt versenyhétvégével kezdődik március 13-án, a szintén Victoria állambeli Winton Motor Racewayen.

Fast Lane
 

Cavalieri a Pedercini Kawasakinál

Cavalieri a Pedercini Kawasakinál: a mai napon bejelentették, hogy a fiatal olasz versenyző, Samuele Cavalieri lesz a belga Loris Cresson csapattársa a Superbike világbajnokságban a Pedercini Kawasakinál (hivatalos nevén Outdo Kawasaki PTR). Cavalieri tavaly az Olasz Superbike bajnokságban versenyzett a Barni Racing Ducatijával, ahol az összetett ezüstérmet szerezte meg az apriliás Savadori mögött. Samuele számára nem lesz teljesen idegen a WSBK környezet, hiszen 2019-ben már indult szabadkártyával a misanói hétvégén, ahol két 13. helyével hat pontot szerzett. A Pedercinis srácok a mezőny legfiatalabbjai közé tartoznak, hiszen Cavalieri 23 éves, Cresson pedig 22 - tőlük csak a ducatis Axel Bassani fiatalabb, a maga 21 évével. Cavalieri már a kilencedik olyan bejelentett versenyző, aki idén újonc lesz a WSBK-ban.

Fast Lane
 

Danny Kent a Brit Superbike-ban

Danny Kent a Brit Superbike-ban: a 2015-ös Moto3-as világbajnok, a brit Danny Kent 2021-ben a Brit Superbike bajnokságban fog versenyezni, méghozzá a Buildbase Suzuki színeiben. Csapattársa a korábbi Supersport VB futamgyőztes Gino Rea lesz. Kent lett Barry Sheene óta az első brit GP világbajnok, ám 2015-ös címe óta nem ment neki a szekér. A Moto2-ben töltött két és fél éve alatt dobogós helynek a közelében sem volt, majd utána hazája bajnokságában próbált szerencsét, de 2019-ben csak beugrani tudott - amit már csak tetézett egy, garázdaságért kapott felfüggesztett börtönbüntetés. 2020-ban a Brit Superstock 1000 bajnokságban versenyzett egy Kawasakival, ott egy futamgyőzelmet szerezve a hatodik helyen zárt. Idén teljes szezont fog menni a brit bajnokság királykategóriájában, a Hawk Racing által üzemeltetett Buildbase Suzuki pedig erős csomagnak tűnik.

Fast Lane
 

Loris Baz Amerikában folytatja - Zanetti helyén

Loris Baz Amerikában folytatja - Zanetti helyén: szerdán bejelentették, hogy a sokoldalú francia versenyző, és korábbi Superbike VB-futamgyőztes Loris Baz idén a MotoAmerica bajnokságban folytatja, az idénre már gyári támogatást kapó Warhorse HSBK Ducatinál. A csapat szintlépését jelzi, hogy a csapatfőnök az olasz-amerikai legenda, Eraldo Ferracci lesz! Némileg árnyalja a képet, hogy a csapatnak idénre már szerződése volt a tavaly futamgyőzelmet is szerző olasz Lorenzo Zanettivel, aki már az Amerikába költözést intézte a családjával. Ám a Ducati Bazt favorizálta, így Zanettinek kitették a szűrét, ráadásul úgy, hogy személyesen nem is mondták meg neki. Úgy tudni, ő az olasz bajnokságban fog versenyezni Ducatival "kárpótlásként".

Fast Lane
 

Anthony West visszatér a versenyzéshez

Anthony West visszatér a versenyzéshez: a motorversenyzés ausztrál fekete báránya jelenleg a doppingvétség miatti eltiltását tölti, ám nemrég a közösségi médiában bejelentette, hogy 2021-ben az Ausztrál Superbike bajnokságban fog versenyezni, méghozzá egy R1-es Yamaha nyergében. West 2018 nyarán kapott két éves eltiltást, mivel tiltott szereket találtak a szervezetében egy vizsgálat során. Ez 2020 szeptemberében járt volna le, ám ezt megtoldották még fél évvel, mivel West 2019- ben azzal próbálta megkerülni a tiltást, hogy az FIM által nem szankcionált Brazil Superbike bajnokságban versenyzett. A nemzetközi szövetséget azonban ez nem hatotta meg, és elérte, hogy West Brazíliában se versenyezhessen. A kényszerpihenő alatt fuvarosnak állt: kamionnal, illetve egy Dodge Ram pickuppal járta Ausztrália útjait - ám motorozni sem felejtett el, pályanapokon, illetve közutakon többször húzta a gázt. A tiltás március 14-én jár le, ami azt jelenti, hogy a február 20-án rajtoló ASBK első fordulójáról mindenképpen lemarad.

Fast Lane
 

21 éves olasszal bővül a Superbike mezőnye

21 éves olasszal bővül a Superbike mezőnye: Axel Bassani a Superbike mezőnyének ötödik Ducatiján kap lehetőséget idén. A fiatal motoros előző évben még a Supersport mezőnyében húzta a gázt, az év végén pedig 17. lett a tabellán a maga 33 világbajnoki pontjával. Bassani 2017-ben például négy Moto2-es vb-futamon is indult, azonban elég kevés sikerrel, hiszen a top20-ba sem fért be, viszont ugyanazon évben két Supersport futamán hetedik és tizennegyedik lett. Az olasz motoros egyébként eddigi pályafutása során Stock600-ban és Stock1000-ben is ért el szép eredményeket, sőt az olasz Superbike-ban 2018-ban az ötödik helyen zárt. 2019-ben például Misanóban a 18. (!) helyről rajtolva végül másodikként intette le a kockás zászló. Meglátjuk idén hogyan boldogul majd a Superbike világbajnokság mezőnyében.

Fast Lane
 

A NorthWest 200 is törölve

A NorthWest 200 is törölve: várható volt, ám szerdán hivatalosan is bejelentették, hogy a Man-szigeti TT mellett a második legnagyobb utcai versenyt, az Észak-Írországban megrendezett NorthWest 200-at sem tartják meg 2021-ben. A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy az oltások megkezdése ellenére sem garantálható, hogy a járványveszély a tervezett májusi időpontra elmúlik. A tavalyi év után tehát idén sem lesz NorthWest 200, a szervezők 2022. május 08-14 között tervezik megtartani a következő kiírást.

Fast Lane
 

Guintoli az Endurance VB-n

Guintoli az Endurance VB-n: a mai napon bejelentették, hogy a 2014-es Superbike világbajnok, (aki már évek óta a Suzuki tesztpilótája és helyettesítő versenyzője) idén az Endurance VB teljes szezonjában versenyezni fog. Nem túl meglepő módon a gyári Suzuki csapatnál, a SERT-nél fog menni, amely az idei szezonban már nem a megszokott kék-sárga gyári színekben fog pompázni, ugyanis egyesültek a japán bajnokságban versenyző gyári csapattal, a Yoshimurával. Az alakulat neve így most már Yoshimura SERT, és a kék-sárga helyett a japán tuningcég piros-fekete színeit viseli majd. Szintén bejelentették, hogy vele együtt igazolják le a japán Kazuki Watanabét - ők ketten érkeznek a már két meglévő versenyző: a francia Gregg Black és a belga Xavier Siméon mellé.

Fast Lane
 

Fabrizio a Supersportban tér vissza

Fabrizio a Supersportban tér vissza: ma bejelentették, hogy a korábbi WSBK futamgyőztes és Stock1000 bajnok olasz Michel Fabrizio hosszú parkolópálya után visszatér az aktív versenyzéshez, méghozzá világbajnoki szinten. 2021-ben a szintén olasz Motozoo by Pucetti csapat Kawasakijával fog versenyezni a Supersport600 géposztályban, csapattársa a mindössze 18 éves japán Shogo Kawasaki lesz. Fabrizio 2009-ben és 2010-ben volt a Superbike VB-n a Ducati gyári versenyzője, mind a négy futamgyőzelmét ekkor szerezte. Utána versenyzett még Suzukival, BMW-vel, Aprilával, Hondával és Kawasakival is, de már nem ért el átütő sikereket. A 2015-ös szezontól kezdve parkolópályára került, az olasz bajnokságban versenyzett, de ott is csak alkalomszerűen - leszámítva 2018-at, amikor teljes szezont ment az Olasz Supersport bajnokságban egy MV Agustával, de csak 14. lett összetettben. Azonkívül motoros oktatással és a családjával töltötte az idejét. 2021-el kapcsolatban elmondta, hogy nincs különösebb elvárása, vagy célja, egyszerűen azon lesz, hogy odategye magát, és a lehető legjobb eredményeket elérje.

Fast Lane
 

Thomas Gradinger visszatér a Supersportba

Thomas Gradinger visszatér a Supersportba: Azok után, hogy az osztrák motoros kiülte a 2020-as szezont, most ismét rajthoz áll majd a Supersport világbajnokság mezőnyében. A 24 éves motoros két teljes szezont lehúzott már a 600-asok vb sorozatában 2018-ban és 2019-ben, legjobb eredménye pedig egy harmadik hely volt. Az összetettben is rendre a top10-ben zárt, hiszen kilencedik (2019), valamint hetedik (2018) is volt a tabella év végi összesítése során. Gradinger idén is egy R6-os Yamahán ül majd a DK Motorsport színeiben, akik abban bíznak, hogy az osztráknak köszöhetően esetleg top5-ös helyezésekre is gyakrabban lehet esélyük mint eddig. Tavalyi versenyzőik (Xavier Navand és Luigi Montella) nem túl sok sikert szállítottak a csapatnak, így nem meglepő, ha most Thomas Gradingernek adnak lehetőséget.

Fast Lane
 

Can Öncü csodával határos módon megúszta

Can Öncü csodával határos módon megúszta: A 17 éves török motoros épp Kenan Sofuoglu edzőpályájára tartott, amikor megtörtént a baj. A fenti képből látszik, hogy akár nagyobb tragédia is lehetett volna, azonban Öncü megúszta törésekkel, valamint a combja sérült még meg. A tavaly Supersportban szereplő motoros a MotoGP legfiatalabb győztese rekordot tartja 15 évesen és 116 naposan, miután élete első vb-futamát, szabadkártyás indulóként még 2018-ban megnyerte Valenciában.

Fast Lane
 

Versenyzőcsere a Husqvarnánál

Versenyzőcsere a Husqvarnánál: a spanyol AS lap értesülései szerint Max Biaggi csapata elbocsátja a 2020-ban náluk versenyző, és 2021-re is szerződéssel rendelkező Alonso Lopezt. Helyére Adrián Fernandez érkezik, aki az idén a Moto3-ból Moto2-be fellépő Raul Fernández öccse. A váltás mögött prózai okok állnak: Fernandezék hoznak magukkal szponzort, így a csapat költségvetése is nagyobb lesz. A 'Pitito' becenevű Adrián Fernandez 2020-ban a FIM CEV Moto3 Junior világbajnokságban versenyzett egy Husqvarna nyergében, egy dobogós helyet szerzett, és a pontverseny hetedik helyén zárt. Részt vett még a Moto3-as világbajnokság zárófordulóján is, ahol a Snipers csapatnál helyettesítette Filip Salacot, és a 18. helyen intette le a kockás zászló. Lopez érthetően csalódott, azonban úgy nyilatkozott: "nem ez lesz a versenyzői karrierem vége. Dolgozni fogok azért, hogy erősebben térjek vissza"

Fast Lane
 

Pizzoli a Supersportban folytatja

Pizzoli a Supersportban folytatja: a 21 éves olasz Davide Pizzoli 2020-ban a Moto3-as világbajnokságon teljesített egy teljes szezont, ám nem volt sikeres - a BOE Skull Rider csapat színeiben egyetlen pontot sem szerzett. Ám hétfőn bejelentették, hogy a Valerio és Fabio Menghi által vezetett VFT Racing csapat színeiben fog a Supersport világbajnokságban versenyezni, egy R6-os Yamaha nyergében. Nem lesz ismeretlen számára a kategória: 2017-ben pár futamon már indult itt egy MV Agustával, ám mindössze két pontot szerzett, így ezután az olasz és a spanyol Moto3-as bajnokságokban versenyzett, amit tavaly követett a világbajnokság.

Fast Lane
 

Fausto Gresini koronavírusos

Fausto Gresini koronavírusos: A Gresini Racing tulajdonosánál és egyben csapatfőnökénél megállapították a COVID-19-cel való fertőzést, így az 59 éves olasz szakember állapotát folyamatosan ellenőrzik a biztonság kedvéért. Úgy tűnik hiába az elővigyázatosság, koránt sem alaptalanok a hírek, miszerint új lendületet kapott Európában a világjárvány (főleg az új, mutáns “verzió” megjelenésével) veszélybe sodorva ezzel a MotoGP idei első tesztjének megvalósítását is.

Fast Lane
 

Tuuli az MV Agustánál, Pratama a Ten Kate Yamahánál

Tuuli az MV Agustánál, Pratama a Ten Kate Yamahánál: újabb igazolásokat jelentettek be a napokban a Supersport világbajnokságra. A finn Niki Tuuli két és fél év szünet után tér vissza a szériaalapú versenyzéshez. Egy sikertelen Moto2-es kitérés után az elmúlt két szezont a Moto2 EB-n, valamint a Moto-E világkupán töltötte. Ő szerezte az 2019-ben induló elektromos széria első győzelmét, a Moto2 EB-n pedig idén a bajnokság második helyén zárt. Korábban a Yamahával már szerzett egy futamgyőzelmet, és azon lesz majd, hogy a jövőre utolsó szezonját teljesítő F3 675-ös MV Agustával újabbakat szerezzen. A csapat majd év elején fogja bejelenteni, hogy hány olasz masina lesz a mezőnyben, és kik lesznek a pilótái. Szintén bejelentették nemrégiben, hogy az indonéz Galang Hendra Pratama csapatot vált, és a bLU cRU WorldSSP by MS Racing helyett a Ten Kate Racing Yamaháján húzza majd a gázt, Dominique Aegerter csapattársaként. Idén szerény szezont teljesített: mindössze 24. lett a végelszámolásnál, a versenyeken pedig egyszer sem végzett 12.-nél jobb helyen. Korábban három évig ment a Supersport300-as VB-n, ahol két győzelmet is szerzett. (Fotó: Niki Tuuli facebook)