MotoGP

Espargaro: “Dobogók, győzelmek és akár vb-cím a célunk”

Pol Espargaro most beszélt először bővebben arról, hogy tulajdonképpen milyen célkitűzésekkel vág neki 2021-nek, immáron repsol hondásként, valamint, hogy miért döntött úgy, hogy a HRC gyári MotoGP alakulatához igazol.
“Ezeket a színeket viselni valami egészen különleges dolog.” – kezdte Espargaro. “Több éven keresztül figyeltem azokat a versenyzőket, akik világbajnoki címeket és futamokat nyernek azon színekben, melyek a győzelmet jelentik számomra és egyben azt, hogy minden a kezedben van. Minden versenyző itt szeretne lenni, hiszen ez az a hely, ahol mindenki nyerni akar. Amikor akár a 125-ben, Moto2-ben vagy MotoGP-ben versenyeztem, ez a csapat mindig a dobogón volt, ezt pedig elképesztő volt látni rendszeresen. Egyértelmű volt számomra, hogy hova szeretnék menni és hol szeretném magam próbára tenni, illetve kideríteni, hogy mire vagyok képes. A legjobb mód erre az, hogy a világ legjobb csapatában, a világ legjobb motorján, a világ legjobb versenyzője mellett legyél. Úgy gondolom, hogy a Repsol Hondához a karrierem lehető legjobb szakaszában érkezek. Ha jó időben vagy azon a helyen ahol szeretnél lenni, akkor az azt jelenti, hogy az álmod valóra válik, ennél fogva pedig nekem épp egy álmom valósul meg.” – mondta Espargaro, aki testközelből nemrég, egy meglepetés formájában találkozott először 2021-es motorjával.
“Fotókon és videókon többször is láttam már ezt a motort, ami nem mellesleg elég kicsi. A rövidebb gépeket könnyebb kezelni, ráadásul úgy, ahogy szeretnéd, így ez pont egy olyan jellegű motor, mint amivel szeretek menni, hiszen aszerint vezetheted, ahogy akarod. Egy-két dolgot ugyan erőltetnem kell, amit épp a motor nem úgy szeretne magától, azonban az én vezetési stílusom ilyen. Szeretek későn fékezni, eddig pedig bármely pilótánál, aki felült a Hondára azt láttam, hogy igen későn és agresszívan kezeli a fékeket, szóval ez fekszik nekem.”

A Repsol Honda újdonsült versenyzőt arról is megkérdezték, hogy mik a fő céljai a 2021-es szezon kapcsán, amelyre a következőket mondta:
“A szezon fő célja egyérteműen csak a dobogók vagy futamgyőzelmek lehetnek, illetve akár a világbajnoki cím is. Szeretnék az előző évi eredményeken javítani. Jó szezonom volt ugyan, azonban megpróbálnék fejlődni. Az első év nem lesz egyszerű, azonban nem azért jöttem a Repsol Hondához, hogy top 6-os eredményekért harcoljak, hanem, hogy elérjem a karrierem legfőbb célját, mégpedig azt, hogy egy napon MotoGP világbajnok legyek. Természetesen ennek elérése a Repsol Hondával lehetséges.”
 
“Szeretnék a csapatnak adni a proaktív hozzáállásomból, hiszen úgy vélem, kiváló munkát tudok végezni köszönhetően a sport iránti szeretetemnek és elhivatottságomnak. Nem lenne hiteles, ha azt mondanám, hogy a top 10-ben szeretnék végezni, mivel a csapat sem ezt várja. Megteszem a tőlem telhető legtöbbet, hogy azokat az eredményeket szállítsam, amit a csapat is az elmúlt években.” – mondta Pol Espargaro, aki egyébként arról is beszélt ,hogy türelmetlenül várja, hogy kipróbálhassa új motorját:
“Már most nagyon ideges vagyok, így nem hinném, hogy a tesztet megelőző éjszaka tudok majd aludni. Ez az egész az életem azon része, melyet sokszor képzeltem már el. Alig várom a pillanatot, amikor először felülhetek a motorra, mivel egész életem hátralévő részében emlékezni fogok erre, így élvezni szeretném a dolgot.” Végül Espargaro beszélt csapattársáról, Marc Marquezről is, akinek visszatérési idejét továbbra sem tudni. “Az, hogy Marc a csapattársam, a másik oka annak, hogy a Repsol Hondát választottam.”
 
“A kisebb kategóriákban sokat harcoltam Marc-kal, ami jó móka volt, szóval tulajdonképpen úgy nőttem fel, hogy versenyről versenyre vele küzdöttem. Gyakorlatilag ez tett azzá a versenyzővé, aki ma is vagyok. Hogyha a világ legjobb motorosa ellen harcolsz, akkor sokkal gyorsabban fejlődsz. A legjobb módja annak, hogy javulj, ha olyan pilóta mellett vagy, aki vagy hasonló hozzád, vagy jobb. Ezért is váltottam, mivel szeretném látni, hogy hol tartok Marchoz képest, aki egyértelműen az egyik legjobb a mezőnyben.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások