Egyéb motorsport

Kovács Bálint dupla győzelemmel nyitott Jerezben!

Az ifjú magyar motoros elképesztő teljesítményt nyújtva mindkét jerezi ESBK versenyen kategóriagyőzelmet szerzett!
A hétvégén rendezték Jerezben a Spanyol Superbike Bajnokság (rövidebb formában: ESBK) 2021-es kiírásának nyitófordulóját, amelyen a kiváló ifjú magyar motorversenyző, Kovács Bálint is részt vett. A királykategóriának számító ezres mezőnyben két értékelés van: a Superbike, illetve az Open1000 - Bálint az utóbbiba nevezett be, méghozzá a teljes szezonra. Bálintról már sokszor írtunk, legutóbb úgy nyilatkozott, hogy futamgyőztesként szeretne hazatérni Jerezből. Nos, lelőjük a poént: aként térhet haza!
Cikkünkben bemutatnák a nyitóhétvége történéseit - ha megbocsátják a kedves olvasók, a szabadedzésekre nem térnénk ki részletesen, legyen elég annyi, hogy már azokon gyorsabb volt, mint a tavalyi szezonzárón. 

IDŐMÉRŐ EDZÉS:

szombat délelőtt rendezték a bajnokság időmérő edzését, ahol Bálint a kiváló hetedik helyet szerezte meg az összetettben - az Open1000-ben viszont az elsőt! Jobb időt futott, mint a tavalyi egyik futamgyőztes Naomichi Uramoto. Bálint ideje 1:42.402 volt, Jordi Torres pole pozíciós ideje 1:40.903 - összehasonlításképp: a tavalyi jerezi Superbike VB futamon a superpole első három helyezettje 1:38.7-es időket ment.
 
Bálint így nyilatkozott az időmérő után:
 

ELSŐ VERSENY:
 
 Rajt! Bálint a kép jobb oldalán, 27-es rajtszámmal

Szombat délután 14:45-kor rajtolt el az első verseny, Bálintot megelőzte két SBK-s menő, Naomichi Uramoto és Alejandro Medina, Eric Granado azonban kicsúszott, és csak a H-Moto versenyzője mögé tudott visszazárkózni. Így Bálint a nyolcadik helyen ért célba az összetettben - az Open1000-ben viszont megnyerte a versenyt!! Két BMW-s riválisa, a finn Ville Valtonen és a spanyol Roberto Blazquez fogták közre a dobogón. A versenyen a címvédő Moto-E világkupagyőztes spanyol Jordi Torres diadalmaskodott, megelőzve az Open1000 tavalyi győztesét, a portugál Ivo Lopest és az olasz Alessandro Zacconét.
 
 Az első verseny végeredménye

Bálint így nyilatkozott az első verseny után:

 

MÁSODIK VERSENY:

A második verseny előtt meg kell említenünk, hogy Bálint sok versenyzőtársával együtt kihagyta a délelőtti bemelegítő edzést, mivel aznap reggel esett az eső, és a pálya nedves volt - akik részt vettek rajta, azok is jó 15 másodperccel voltak lassabbak a szombati kvalifikációs idejüknél. 
A vasárnapi verseny 14:00-kor vette kezdetét. Itt némileg módosult a rajtrács, Bálint a nyolcadik pozícióbol rajtolt - ugyanis az ESBK szabályai szerint az első futam végeredménye a második futam rajtsorrendje is egyben. Bálint kicsit gyengén rajtolt, az első kört a tizedik helyen fejezte be. A következőt azonban már hetedikként: a második kör elején ugyanis összeütközött Naomichi Uramoto, Oscar Gutierrez és Alejandro Medina! Utóbbi jelentős hátrányban, de tudta folytatni a versenyt - ám hat körrel később ismét elesett, ezúttal azonban már nem tudta folytatni a versenyt. De ne róluk beszéljünk, ugyanis Bálint a negyedik kör végén megelőzte az Open1000-ben érdekelt riválisát, a spanyol Marc Mirallest, ezáltal feljött hatodik pozícióba, amit már nem engedett ki a kezéből! Így az összetettben hatodik lett, de a lényeg, hogy ismét megnyerte az Open1000 versenyt!
 
Open1000 dobogó: Marc Miralles - Kovács Bálint - Ville Valtonen

Az összetett hatodik hely is önmagában megsüvegelendő, hát még ha megnézzük, hogy kik végeztek előtte:
  1. Jordi Torres: tavalyi Moto-E kupagyőztes, valamint WSBK és Moto2-futamgyőztes
  2. Ivo Lopes: tavalyi Open1000 bajnok
  3. Eric Granado: Moto2 Európa-bajnok, Moto-E futamgyőztes, Brazil Superbike bajnok
  4. Alessandro Zaccone: Moto2 EB-futamgyőztes
  5. Roman Ramos: tavalyi ESBK bajnok, több szezonyi WSBK rutinnal
Torres (81) és Lopes (75) voltak az SBK főszereplői - az Open1000-é pedig Bálint

 
 A második verseny végeredménye

A második versenynapot élőben közvetítte a spanyol szövetség, az RFME YouTube-csatornája. Sajnos az operatőrök és rendezők nem voltak a helyzet magaslatán, az élmezőnyön (azaz Jordi Torresen és Ivo Lopesen) kívül jóformán csak a bukásokat mutatták. De ezzel együtt is szurkolhattunk Bálintnak, mivel a helyezéseket mutatta a kijelző. Itt tudjuk visszanézni a versenyt, a Superbike kategória felvezető köre 3:27:30-nál, az Open1000 kategória díjkiosztója 4:10:38-nál kezdődik.
 


Bálint ezt mondta a verseny után:
"MEGVAN! SIKERÜLT! Hetek óta távol vagyunk otthonról, rengeteget dolgoztunk, teszteltünk, babráltuk a futóművet, próbálgattuk a versenygumikat, bíbelődtünk a motorral, és most itt vagyunk! Most boldog vagyok! Magyarként, kategória elsőnek lenni a spanyol bajnokin, nagyon nagy dolog! Köszönöm mindenkinek, aki szurkolt! Köszönöm a segítséget a csapatnak, a managementnek, nélkülük ez nem jött volna össze! Várom már, hogy otthon találkozhassunk!"
 
 Bálint a H-Moto Team vezetőivel: Szilágyi Noémivel és Kelemen Krisztiánnal - valamint a díjjal

Végül, tekintsük meg a bajnokságok állását:
 
Spanyol Superbike - Open 1000      
         
1. Kovács Bálint HUN Yamaha 50
2. Ville Valtonen FIN BMW 36
3. Roberto Blazquez SPA BMW 29
4. Francisco Alonso SPA Kawasaki 22
5. Marc Miralles SPA BMW 20
6. André Pires POR Yamaha 20
7. Javire Artime SPA Honda 17
8. Raül Torras SPA Honda 17
9. Daniel Saez SPA Kawasaki 13
10. Nicholas Peter Edgeley GBR BMW 13
11. Miguel Cortes SPA Yamaha 12
12. Julio Dominguez SPA Suzuki 9
13. Oscar San Emeterio SPA Yamaha 6
14. Enrique Marcos Felipe SPA Yamaha 6
15. Philippe La Gallo SPA Honda 6
         
Spanyol Superbike - SBK      
         
1. Jordi Torres SPA Honda 50
2. Ivo Lopes POR BMW 40
3. Alessandro Zaccone ITA Yamaha 29
4. Eric Granado BRA Honda 24
5. Roman Ramos SPA Kawasaki 21
6. Naomichi Uramoto JPN Suzuki 13
7. Oscar Gutierrez SPA Yamaha 11
8. Christian Palomares SPA Kawasaki 10
9. Alejandro Medina SPA Kawasaki 9

Szívből gratulálunk mégegyszer! 
A bajnokság egy hónap múlva, május 15-16-án folytatódik Navarrában.

Fotó: H-Moto Team, ESBK


Hozzászólások