MotoGP

Visszavárnánk őket, de nem jönnek

Gyártók tekintetében jelenleg elég jól áll a MotoGP királykategóriája, mégis egy márkát talán hiányolhatnának a világbajnokságról. Ráadásul egy olyan márkát, amely a Superbike-ban elég jól muzsikál.
Aprilia, Ducati, KTM, Honda, Suzuki és Yamaha. Jelenleg ezen hat márka motorjai töltik fel és egyben teszik teljessé a MotoGP mezőnyét, azonban nem volt ez mindig így, pláne, hogy általában akadtak hiányzók. A Suzuki egy időre már kiszállt a játékból, aztán visszatért és lám jelenleg hol állnak Mir, valamint Rins jóvoltából, de azt se felejtsük el, hogy azzal a bizonyos Proton géppen a KTM-nek is volt már királykategóriás jelenléte, akárcsak az Apriliának, akik szintén hosszabb kihagyás után vállalták újfent a MotoGP-s szereplést. Akad azonban egy gyártó, akinek egyelőre esze ágában sincs visszatérni a MotoGP-be, ráadásul úgy, hogy az utóbbi nyolc Superbike világbajnoki szezonból hét alkalommal az ő motorjukon ülve avatták a világbajnokot. Ők a Kawasaki.
 
Még mielőtt részletesebben is elkezdenénk siránkozni azon, hogy miért nincsa a Kawa a mezőnyben, fussuk át röviden, hogy milyen múltja is van a zöldeknek a MotoGP-ben:
A MotoGP négyütemű érájának kezdete, ezres gépekkel. (Habár a mezőnyben ekkor még szerepelhettek 500-as kétüteműek). A Kawasaki lehetőséget lát arra, hogy szerencsét próbáljon a Gyorsasági Motoros Világbajnokságon és Motegiben, a szezon 13. Nagydíján debütál a motorjuk. Mivel versenyzőjük Akira Yanagawa megsérül, ezért a következő viadalon, Malajziában már Andrew Pitt áll rajthoz a ZX-RR nyergében. A valenciai szezonzárón az ausztrál megszerzi a Kawasaki első világbajnoki pontjait.
 
 2003
Első teljes szezonját futja a márka az Andrew Pitt és Garry McCoy duóal. Legjobb eredményük az év során egy kilencedik hely a Francia nagydíjon McCoy jóvoltából. Túl sok babér nem termett számukra az évad során, hiszen a gyártók és a csapatok világbajnoki rivalizálásában is az utolsó helyen végeztek. Év végén mindkét versenyző távozik a Kawasakitól.
 
 2004
Új versenyzőpáros érkezik a márkához Alex Hofmann és Shinya Nakano személyében (Utóbbi neve az elkövetkezendő években gyakorlatilag összeforrt a márkával), emellett a Kawasaki Dunlop abroncsokról Bridgestone-ra vált. Aki régebb óta követi a MotoGP-t annak ebből az évből lehet emlékezetes például az eset, amikor Nakano hátsó abroncsa 300 km/h-s sebességnél felrobbant a mugelloi célegyenesben és óriásit bukott a japán, azonban szerencsére megúszta komolyabb sérülés nélkül. Még ebben az évben Nakano Motegiben megszerzi a márka első dobogós helyét (3. hely), Sepangban pedig első ízben kvalifikálja a zöldeket az első sorba. 
 
2005
A Nakano-Hofmann párossal indítja az évet a Kawa, azonban utóbbi sérüléséből kifolyólag Olivier Jacque lehetőséget kap a ZX-RR nyerében. A francia motoros a szezon harmadik versenyén, Kínában, esős körülmények között, mindössze 1,7 másodperccel a győztes Rossi mögött a második helyen hozza be a Kawasakit. Ennél közelebb ezt követően sosem került már a győzelemhez kawasakis versenyző. 

2006
Nakano oldalán az akkor királykategóriás újonc Randy De Puniet veszi át Alex Hofmann helyét. A szezon legjobb eredménye egy második hely Assenben (természetesen Nakano jóvoltából), év végén pedig Nakano távozik a csapattól, hogy egy privát Hondán folytassa pályafutását.

 2007
A MotoGP-ben történt szabályváltozások nyomán ezt az évet már minden gyártó 800-as versenygépekkel kezdi meg, így a Kawasaki is egy új motorral vág neki a szezonnak a Randy De Puniet – Olivier Jacque duóval. De Puniet Motegiben második helyen ér célba, valamint a szezon során bejelentik, hogy két évre (2008 és 2009) leszerződtették John Hopkinst, aki 2003 óta versenyez a Suzukinál. Mielőtt kiderült volna az amerikai csapattársának személye, De Puniet az LCR Hondára való váltás mellett döntött, így a Kawasaki Anthoy Westnek adta a másik motorját 2008-ra.

2008
Az év során sérülésekkel bajlódó Hopkins legjobb eredménye egy ötödik hely, akárcsak Westé. A szezon során bejelentik, hogy 2009-ben Marco Melandri érkezik a zöldekhez, illetve felmerül annak a lehetősége, hogy egy harmadik ZX-RR is kerül a rajtrácsra az Aspar Team jóvoltából. A spanyol alakulat a szponzorok kielégítése szempontjából spanyol versenyző mellett kampányol a Kawasaki viszont szeretné újra a soraiban tudni Shinya Nakanót. Ez azonban a kisebb probléma volt a Kawasaki háza táján.

2009
A Kawasaki bejelenti, hogy nem kívánja a továbbiakban gyári támogatással folytatni MotoGP szereplését, így megalakul a Hayate Racing Team, melynek egyetlen versenyzője Marco Melandri, mint a ZX-RR utolsó hírvivő pilótája. A fejlesztés nélküli motorral Le Mans-ban a dobogóra is fel tudott állni az olasz, aki a következő évben visszatért korábbi kenyéradójához, a Gresini Racinghez, a Kawasaki pedig 2010-ben már nem képviseltette magát semmilyen módon a MotoGP rajtrácsán.
 
A fenti történések óta eltelt több mint tíz év, és ahogyan arra korábban már céloztunk, az Apriliának is voltak hasonlóan nem túl sikeres évei (2002-2004) a MotoGP-ben, mint a Kawasakinak, melynek nyomán jó pár évre ők is búcsút intettek a vb-nek, de most újra itt vannak. Igaz eléggé rezeg alattuk a léc, nem ártana valamit tenniük, hiszen egyértelműen övék a leggyengébb (legalábbis eredményeket tekintve) motor a mezőnyben. Aleix Espargaro tapasztalt jó versenyzőnek mondható, azonban a spanyol mellé elkéne egy acélosabb csapattárs. A Suzuki ugyancsak megjárta az elmúlt 10 évben a “kiszállok, majd visszajövök” utat (Korábban a KTM-nek is volt már a Proton “házasság” kapcsán MotoGP-s szereplése), így a Kawasaki esetében is örvendetes lenne ezen lépés tervezéséről legalább pletyka szinten hallani. A zöldek azonban sajnos nem terveznek visszajönni a MotoGP-be, ezt még februárban erősítették meg, hiába várnánk őket vissza. (Megjegyzendő, hogy a 2022-től érvénybe lépő szabályváltozások esetleg teret adhatnának annak, hogy mégiscsak visszatérésről beszélhessünk.)
Az Aprilia egy korábbi MotoGP projektje még 2004-ből: RS3 Cube
 
Ichiro Yoda, a Kawasaki versenyigazgatója a kvöetkezőket mondta még év elején egy esetleges MotoGP-s visszatérés kapcsán: “A MotoGP túl drága a Kawasaki számára, így ez financiális döntés. Tízszer többe kerül a MotoGP, mint a Superbike. Évente 60-70 millió euróra lenne szükség ehhez, hiszen a Honda például 100 millió eurót költ. A Kawasaki menedzsmentjét nem lehet ötödik helyekkel meggyőzni, hiszen kategóriától függetlenül a győzelem az elvárható. Pénzügyi szempontból ezért is van több értelme a Superbike-nak.” – mondta a japán.
Memento 2005-ből: Proton vázba oltott KTM "hibrid"
 
Sajnos úgy fest, hiába várnánk vissza a Kawasakit, egyelőre nincs realis esélye annak, hogy visszatérjenek, pedig üde színfoltjai lennének a mezőnynek. Nem mellesleg állítólag a BMW is hasonló (pénzügyi) megfontolásokból nem vág bele egy MotoGP projektbe. A KTM, vagy éppen az Aprilia kapcsán felmerült az is, hogy ők azok után készítettek királykategóriás motort, hogy több éven át, csak a két kisebb géposztályban prezentálták magukat. Akár a Kawasaki számára sem lenne egy rossz megoldás ez a verzió, hogy legalább valamilyen formában “visszaszivárogjanak” a MotoGP vérkeringésébe. A Moto3-ban egyébként is csak a KTM és a Honda (oké ott a Husqvarna, ami ugyanúgy KTM) van jelen, míg a Moto2-ben öt vázgyártó is feltűnik a Kalex, Speed Up, MV Agusta és NTS formájában, azonban a mezőny 90%-a Kalexszel megy. Ha már költségek, akkor itt ténylegesen lehetne helye a Kawasakinak, egyfajta kapaszkodóként, persze nyilván ebben a verzióban is rengeteg üzleti tényező játszana szerepet. Legyünk szemtelenek és mondjuk azt, hogy nem akarásnak nyögés a vége? Feltehetnénk ugyanis a kérdés, hogy 1993 (Scott Russel) és 2013 (Tom Sykes) között eltelt röpke 20 év alatt hogyhogy nem adta fel a Kawasaki a Superbike szereplést? Már amennyiben feljebb, a Yoda "mester" :) által elmondott sikerességi tényezőt tartjuk szem előtt. 
A Kawasaki idei világbajnok motorja. Úgy tűnik a zöldeknek elég a Superbike.
 
A Supersport vb-n Kenan Sofuoglu óta eddig oktatja a Kawát a Yamaha, így vagy ott kellene erősíteniük és visszavágni a hangvillásoknak (ehhez persze egy jó versenyző is kellene), vagy pedig megpróbálkozni a “testvérkategóriában” a Moto2-ben, ahol a motorblokk adott, “csupán” a vázat kellene legyártani. Aligha lehet még a Kawasaki számára realis kihívás a Superbike világbajnokság, ahol Jonathan Rea jóvoltából 2015 óta tarolnak a zöldek.

Fotó: MotoGP Media 
 


Hozzászólások